7 foci felszerelés, amire minden focistának szüksége van

foci felszerelés

A labdarúgás az egyik legnépszerűbb sport a világon, és ha nem csak szurkolni szeretnél a kedvenc csapatodnak, hanem magad is, vagy a gyereked is kipróbálná ezt a sportot, akkor szükséged lesz megfelelő foci felszerelésre. Összeszedtük a legfontosabbakat.

7 foci felszerelés, amire minden focistának szüksége van

Focicipő

Kezdjük a legfontosabbal, ami nem más, mint a focicipő. A focicipők széles választéka áll rendelkezésre, és sokszor nem egyszerű kiigazodni, hogy milyen cipőre is van szükségünk, mi alapján válasszunk.

Több szempontot is figyelembe kell venni a focicipő választásánál. A focicipő hallatán a legtöbb embernek a stoplis cipő ugrik be, de nem minden esetben erre van szükség, például teremfoci esetében semmiképpen. Cipőválasztás előtt tudni kell, hogy milyen talajon fogjuk a focicipőt használni, más cipőre lesz szükség természetes fű, műfű, salak esetében. De még az időjárási viszonyok is befolyásolhatják az ideális cipőt, nem mindegy, hogy sáros, mély talajon, vagy száraz talajon, napsütésben kell rúgni a labdát.

A cipő kiválasztását az is befolyásolja, hogy milyen poszton játszik az adott játékos:

  • A védőknek olyan cipőt kell viselniük, amely extra védelmet nyújt.
  • A csatárok számára előnyös egy könnyű cipő, hogy gyors mozgásokat végezhessenek. A középpályásoknak olyan kényelmes cipőre van szükségük, amely lehetővé teszi a maximális irányítást a pályán.
  • A szélsők a csatárokkal azonosak abban, hogy egy könnyű cipőre van szükségük, amely lehetővé teszi a gyors mozgások változását.
  • A kapusoknak olyan cipőre van szükségük, amely sok tapadást biztosít és nagy találati zónával rendelkezik a pontos lövésekhez.

Focilabda

Focilabda nélkül nem lehet focizni, ez szintén elengedhetetlen felszerelés. Focilabda választáskor figyelembe kell venni a játékosok korát, ez a megfelelő labdarméret kiválasztása miatt fontos. Az is számít, hogy milyen felületen zajlik majd a játék, és milyen tudásszintű játékosok fogják használni a labdát.

Sípcsontvédő

A futballban a játékosok gyakran kerülnek közvetlen kapcsolatba, harcolnak egy-egy labda megszerzéséért, próbálják szerelni az ellenfél játékosait, és előfordul, hogy nem a labdát találják el, hanem az ellenfél lábát. A sípcsont könnyen megsérülhet, mert nincs izmokkal védve, csak bőr fedi, ezért van fontos szerepe a sípcsontvédőnek. A labdarúgás szabályai szerint sípcsontvédő nélkül nem is lehet pályára lépni.

Futball zokni

A futball zokni sokkal hosszabb, mint az átlagos zoknik, az is a feladata, hogy a sípcsontvédőt megtartsa.

Kapuskesztyű

A kapusokról se feledkezzünk meg, számukra a legfontosabb felszerelés a kapuskesztyű, ami nem csak segíti a labda elkapását, az erős lövések kivédését, de védi is a kezet és az ujjakat a sérülésektől.

Kulacs

A futballisták sokat futnak, a fociszezon gyakran a meleg időre esik, fontos a megfelelő hidratálás, amihez jól jön egy kulacs. A kulacsra érdemes ráírni a nevünket, hogy ne keverjük össze a többiek kulacsával.

Sporttáska

Az edzésre, meccsekre elég sok felszerelést kell vinni magunkkal, amihez nagyon hasznos egy sporttáska.

Összegzés

A megfelelő foci felszerelésre nem csak az egészségünk védelme, biztonságunk miatt is szükség van, nem csak a teljesítmény javítása miatt. Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan lehet tanácsot kérni az edzőtől, tapsztaltabb sportolóktól. Az is fontos, hogy megfelelő módon használjuk a felszereléseket, és fordítsunk figyelmet a karbantartásukra is.