3 tipp a megfelelő üvegház kialakításához

üvegház

Az üvegházak évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvendenek, ami nem is csoda, hiszen segítségével szabályozott környezetet, úgynevezett mikroéghajlatot hozhatunk létre, így szinte egész évben termeszthetünk növényeket, zöldségeket és gyümölcsöket, anélkül, hogy aggódni kellene a kinti hőmérséklet vagy kártevők miatt. Nem is csoda, hogy sokan vágynak egy üvegházra, hiszen nincs is nagyobb öröm annál, mint amikor szép és egészséges növényeket nevelhetünk, vagy akár saját termesztésű zöldségeinket szüretelhetjük. Ne gondold, hogy elérhetetlen álom egy üvegház! Viszont több tényezőt figyelembe kell venni a kialakítása során, hogy az megfelelően működjön és az elvárt eredményeket hozza. Most bemutatjuk a legfontosabbakat, amelyek mentén bárki belevághat az üvegházi kertészkedésbe!

1. Válassz megfelelő helyet és tájolást az üvegháznak

Az üvegház tájolása rendkívül fontos, mivel ez határozza meg, hogy mennyi napfény éri az üvegházat és a benne lévő növényeket. Üvegháznak legideálisabb tájolás a déli. Az épület gerince kelet-nyugati irányban álljon, és szerencsés, ha van a közelben egy szélfogó sövény vagy magas fal, ezzel ugyanis jelentős energia-megtakarítás érhető el a hűvösebb hónapokban. Az üvegházat olyan területre helyezd, amely legalább napi hat órán keresztül napfényben van, hogy a növények megfelelően növekedjenek és fejlődjenek. Emellett érdemes a kert egy magasabb pontjára helyezni – ha van ilyen –, hogy a napsütés minél hosszabb ideig érje. És még egy tanács: lehetőleg olyan területre helyezd, amelynek a talaja jó vízelvezető, ugyanis a nedves talaj számos problémát okozhat, például penészesedést és gombásodást az üvegházon belül.

2. Válassz megfelelő üvegház méretet

Az üvegház mérete az egyik legfontosabb tényező, amikor üvegházat tervezünk felállítani. Fontos, hogy jól mérlegeld már az elején, mennyi időt és energiát tudsz rászánni az üvegházi kertészkedésre: ha túlbecsülöd, és emiatt nagyobb üvegházat választasz, majd mégsem lesz elég időd gondozni a sok növényt, azok egész biztosan megsínyliik azt, neked pedig lehet, hogy elmegy a kedved az egésztől. Ne feledd, az üvegházi kertészkedés ugyanannyi – sőt, talán kicsit több – munkával jár, mint a szabad ég alatti kertészkedés. Lehet, hogy csak néhány szeretett növény átteleltetésére keresel megoldást – ez esetben nem feltétlenül szükséges egy nagy különálló szerkezetbe fektetni. Léteznek kisebb, a ház falához csatlakoztatható üvegházak, amelyek a homlokzat hőjét is felhasználják, így ideális klímát teremtenek a növények átteleltetéséhez.

kis üvegház

(Kép forrása: Palram)

De legalább ugyanennyire bosszantó lehet, ha túl kicsi üvegházat választasz, és időközben jössz rá, hogy több helyre lenne szükséged. Ilyenkor fordul elő, hogy az üvegház tulajdonosok túlzsúfolják az üvegházat, es az egyes növényeknek nem jut elegendő hely, túlzottan párás lesz a levegő, amely gombásodást indíthat be, ez pedig károsítja a termést. Hogy ezeket a kimeneteleket elkerüld, legegyszerűbb, ha már az elején jól átgondolod, hogy milyen és mennyi növényt szeretnél termeszteni, ezeknek mennyi hely kell (bátran rajzolj alaprajzot, és készíts pontos méréseket), és becsüld fel az időt, amelyet az üvegházadra tudsz szánni.

3. Használj megfelelő anyagokat az üvegház kialakításához

Az üvegház kialakításához használj olyan anyagokat, amelyek jó minőségűek és strapabíróak, mint például a polikarbonát, az alumínium vagy az üveg.
Az üveg máig a legnépszerűbb anyag az üvegházak építéséhez, különösen a profi kertészkedők körében. Értelemszerűén az üveg fényáteresztő képessége kiváló, emellett jó hőszigetelő anyag, és tartós is. Hátránya, hogy sokkal költségesebb, mint például a polikarbonát, így az építésnél és egy esetleges javításnál mélyebben a zsebedbe kell nyúlni.

Az üvegházak azonban nem csak üvegből készülhetnek – évről-évre egyre népszerűbbek a polikarbonátból készült üvegházak is. Az áttetsző polikarbonát panelek nagy mennyiségű napsugárzást engednek be az üvegházba, ugyanakkor ellenállnak a szélsőséges időjárásnak és a sérüléseknek. A polikarbonát üvegházak alumínium profilokból és polikarbonát táblákból állnak, amit akár házilag is össze lehet szerelni. Ezek a szerkezetek tökéletesen alkalmasak növények kiteleltetésére zöldségek és virágpalánták nevelésére, vagy minden egyéb növény részére, ami üvegházban jól érzi magát. Az üveggel szemben a polikarbonát panelek könnyűek, így az üvegház később akár át is helyezhető a kert másik pontjára.

Léteznek olyan üvegház szerkezetek (üvegből és polikarbonátból is), amelyeket a ház oldalához lehet csatlakoztatni – ezek a roppant praktikus mini üvegházak akkor jönnek igazán jól, amikor csak néhány növényt szeretnénk átteleltetni, vagy esetleg egy komolyabb fűszerkertet nevelgetünk.

Az üveg és polikarbonát még olcsóbb alternatívája a fóliasátor. Funkciójában megegyezik az üvegházéval: a fólia alatt is szabályozható a hőfok és páratartalom, ezáltal a termesztési időszak jelentősen kitolható vagy korábban is kezdhető. Kinézetre ugyan nem olyan elegáns, mint egy szépen kivitelezett üveg vagy polikarbonát üvegház, de cserébe olcsóbban felállítható, és meglepő előnyei vannak. Gondoltad volna, hogy a fólia jobban átereszti a fényt, mint az üveg? Valamint a fólia alatt a fény összetétele jobban hasonlít a természetes fényhez, mint az üveg alatt. A fólia alá bejutó hosszúhullámok miatt a levegő és a talaj erősebben felmelegszik, aminek következtében erős páraképződés indul meg a fóliasátron belül. Anyagából adódóan nem annyira stabil és ellenálló az időjárási elemekkel szemben, mint az üveg és polikarbonát társai, de ha találsz számára egy védett sarkot a kertben, akkor jó eséllyel tartós megoldás lehet ez is a kertészkedésre.

Kiemelt kép: Palram