3 kötelező dolog, ha építkezésen dolgoznál

építkezés munkások

Vannak olyan veszélyesebb munkaterületek, ahol nem egy légkondicionált irodában kell üldögélni a számítógép előtt. Ilyenek az építkezések is, ahol a szakszerűtlen munkavégzés hamar komoly balesetekhez vezethet. Számos olyan gép és eszköz szükséges az ottani munkákhoz, amiket csak megfelelő gépkezelő tanfolyam elvégzése után lehet működtetni. A szaktudás mellett szükséges még más is ahhoz, hogy valóban biztonságok lehessen a munkavégzés.

  1. Egy rendes munkaszerződés

Mindenfajta munkavégzésnek az alapja egy részletes és minden szempontból szabályos munkaszerződés. Ez védi a munkáltatót és a munka elvégzőjét egyaránt. Az építkezéseken sokszor előfordul, hogy nincs minden rendben az ott dolgozók jogi hátterével. Ez azért probléma, mert ha valami baleset történik, akkor felelőst kell keríteni. A munkaszerződésben pontosan rögzíteni kell a munkakört, a munkavégzés idejét, a munkavállalót megillető bért, valamint azt is, hogy milyen eszközöket kap a munka elvégzéséhez.

Az építkezéseken dolgozó brigádoknak általában megvannak a saját szerszámaik, annál is inkább, mert sok olyamra lehet szükség, ami egy átlag háztartásban nincs meg. Például csempevágó, fóliázógép, betonkeverő és a sort még folytathatnánk.

A munkaszerződésünket mindig érdemes ellenőriztetni jogásszal is, hogy biztosan minden rendben legyen. Később sok fejfájást okozhat, ha nem vagyunk tudatában annak, mennyi a felmondási időnk, milyen időtartamra szól a szerződésünk, mik a felbontásának a feltételei.

A munkaszerződésben az is szerepel, hogy adott hó hányadik napjáig kell megkapnunk a fizetésünket.

Bár a munkaszerződés alapos áttanulmányozása, a szakembernek való megmutatása időbe és pénzbe kerül, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében ezen nem szabad spórolni. Nehogy aláírjunk egy olyan szerződést, amiből nem jövünk ki jól

  1. Megfelelő munkavédelmi eszközök

Az építkezés egy speciális munkaterület abból a szempontból, hogy több védelmi ruhadarabra is szükségünk lehet munkavégzés közben. Az egyik ilyen a sisak, ami megvéd minden véletlenül lehulló nehéz tárgytól, például cserépdaraboktól, vödröktől, bármi mástól.

Az alapvető sisakon kívül a tetőn végzett munkához szükség lehet arra, hogy kibiztosítsuk magunkat. Ehhez is kell sok minden. A cserepezéshez szintén jó, ha nem kézzel kell feladogatni a cserepeket, hanem van egy sín, amin keresztül fel lehet küldeni a darabokat.

Elsőre nem is hinnénk, mennyi gép vesz részt a munkában egy építkezés során. És akkor még a nagyobb gépekről, markolókról, targoncákról, teherautókról nem is ejtettünk szót.

A munkavédelmi ruházatot néha kényelmetlen lehet hordani, főleg a nyári nagy melegben, de életet menthet, ezért ezt szigorúan kell kezelni.

A mindenkori építésvezetőnek, munkavezetőnek feladata az, hogy a munkavállalókat ellenőrizze, és szükség esetén figyelmeztesse a biztonságos munkavégzésre. Egy olyan területen ugyanis, mint az építkezés, az ember nemcsak a saját épségét hanem a munkatársait is veszélyeztetheti a nem megfelelő viselkedéssel.

A munkavédelmi eszközök állapotát is ellenőrizni kell időről időre, hiszen mit sem segít egy már elvékonyodott kötél vagy nem megfelelő sisak. A folyamatos használat közben ezek könnyen kopnak, kísérjük figyelemmel folyamatosan az eszközeinket.

  1. Ha versenyképesebb szeretnél lenni, akkor egy gépkezelő tanfolyam

Ha szeretnél olyan képesítést, amivel sok helyen megállhatod a helyed, akkor a gépkezelő tanfolyamot Neked találták ki. A targoncától kezdve a kotrógépig sok járműre szerezhetsz jogosítványt, ez pedig jól jön a munkaerőpiacon. Nézzük, hogy mi mindent takar egy gépkezelő tanfolyam!

A gépkezelő tanfolyamon egy elméleti és egy gyakorlati modult sajátíthat el minden jelentkező. Az elméleti modul része az általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek, az általános üzemeltetési és technológiai ismeretek, szakirányú gépspecifikus ismeretek.

A gyakorlati ismeretanyag része a munka- és balesetvédelmi ismeretek, gépkezelési gyakorlat. A gépkezelő vizsga két részből áll: elméleti és gyakorlati részből. A gyakorlati részben adott vizsgafeladatot kell megoldani, ami megfelelt vagy nem megfelelt minősítést kap.

A gépkezelő jogosítvány megszerzésével sokféle gép kezeléséhez jogosultságot szerezhetünk. Csoportokra lebontva ezek a következők: földmunkagépek; alapozás, közmű- és fenntartási gépek; targoncák és szállítógépek; emelő- és rakodógépek; útépítő és karbantartógép.

A képzés követelményrendszerében az szerepel, hogy alkalmasnak kell lenni az önálló munkavégzésre, gépkezelésre. Nemcsak magához a gépekhez kell jól érteni, hanem a rájuk vonatkozó jogi előírásokkal is tisztában kell lenni. A munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírások szintén kötelező ismeretek. Örvendetes, hogy a környezetvédelem egyre több képzésben helyet kap. A nagyobb munkagépekkel komoly környezeti károkat lehet okozni, ha nem körültekintően bánnak velük.

Ha a fenti három dolog rendben van, akkor bátran el lehet menni dolgozni egy építkezésre. Az építőiparban folyamatosan szükség van a megbízható és szakképzett munkaerőre, és ami még fontosabb, hogy szép kereset is várja a jelentkezőket. Bér nem egyszerű munka, de a megfelelő körülmények között biztonságosan végezhető.