Motorcsónak vagy vitorlás: melyiket válaszd?

motorcsónak

A vitorláshajók és a motorcsónakok közötti döntés kemény dió lehet. Mindkettő esetében számolnod kell kikötői díjakkal és karbantartási költségekkel, illetve a megfelelő felszerelésre is költened kell. Az igazi különbség azonban abban rejlik, hogy a választásodtól függően merőben más élményben lehet részed a vízen. Melyik a neked való vízi jármű?

A válasz egyszerűnek tűnik. Ha a vízen szeretnél horgászni egy pihentetőt vagy óriási sebességgel szelnéd a habokat, akkor a motorcsónak a megfelelő választás, ha viszont büszkeséggel tölt el, hogy puszta kézzel navigálhatsz egy hajót, akkor a vitorlázás a te műfajod. Persze azért ennél egy fokkal bonyolultabb a kérdés, ezért megmutatjuk mindkét hajótípus néhány előnyét, hogy segítsünk a döntés meghozatalában.

Motorcsónak: gyorsaság és buli

Ha arra vágysz, hogy minél előbb vízre szállj egy idegölő home office-ban vagy irodában töltött nap után, és nem akarsz hosszasan az előkészületekkel bajlódni, egy motorcsónak vagy egy motoros yacht könnyedén teljesíti a vágyaidat. A hajótól függően rengeteg családi mókában lehet részed: ott van például a vízi fánk, a vízisíelés, a wakeboardozás vagy a horgászat. De egyszerűen csak élvezheted a hajókázást is.

A motorcsónak előnyei

  • Gyorsaság. Ha imádod a sebességet, akkor a motorcsónakot vagy a jetskit is imádni fogod. A vitorlások soha nem lesznek képesek versenyezni a motor sebességével.
  • Kényelem. A motorcsónakok nem függnek olyan szeszélyes dolgoktól, mint a szél. Ha el akarsz utazni valahová, csak beszállsz, és már indíthatod is a motort.
  • Kevesebb tréning. A vitorlázás egy soha véget nem érő tanulási folyamat. A motorcsónakok a motorjukra támaszkodnak, hogy legyőzzenek szinte minden olyan környezeti tényezőt, amely akadályozhatná az utazást. Ha egyszer megértetted a víz szabályait, a többi már szinte magától megy.

Mit kell tudni a motorcsónak jogosítvány megszerzéséhez? Iratkozz be a Lazy Jack egy balatonfüredi vagy budapesti kedvtelési célú kisgéphajó vezetői tanfolyamára, és tanuld meg a belvízi hajózás alapjait. Élvezd a lóerőkorlátozás nélkül hajózást barátaiddal akár az Európai Unió számtalan folyóján és belvizein is motoros yachttal vagy jetskivel!  Hol szerezheted be ehhez a szükséges hajófelszerelés megfelelő darabjait? A Ship Store hajósboltban szakértők segítenek neked, hogy megtaláld a számodra megfelelő eszközt, és tanácsokat is kaphatsz, ha elakadsz a hajózási kérdésekben.

Vitorláshajó: kalandvágy és természeti erő

A vitorlás a tökéletes hajó azoknak, akik igazán kapcsolatba akarnak kerülni a vízzel, az időjárással és a természettel, miközben nem félnek igazán megmérettetni magukat a szélben, az esőben vagy a viharban. Ha szeretnéd átélni a valódi szabadságot, akkor te egy vitorláshajót keresel.

vitorlás
Fotó: Pixabay

A vitorlázás előnyei

Környezetbarát. A vitorláshajók a környezetbarát utazás mintapéldányai, mivel jobbára a szél erejére hagyatkoznak. A legtöbb vitorláson találsz ugyan egy kisebb motort, hogy könnyebb legyen a kikötés, de sok vitorlázó kifejezetten büszke arra, hogy képes csupán az árapályra és a szélre hagyatkozva a kikötőbe navigálni a hajóját.

Olcsóbb motor. A vitorlás motorja sokkal kisebb, mint egy motorcsónaké, és közel sincs annyit használatban, így az üzemanyag-költségek sokkal alacsonyabbak.

Csend és béke. Mivel a vitorlások a szél erejéből merítkeznek, az utazást nem zavarja egy folyamatosan berregő motor. Csak a hullámok robaja, a szél fütyülése és a vitorlák csattogása nyújt zenei aláfestést a kalandhoz.

Láthatod, mindkét járműnek megvannak a maga előnyei, de nem lehet letagadni, hogy mindkettő remek kikapcsolódás, amikor a covidos idők bezártságából a szabadba vágysz. Miért is ne vezethetnéd mindkettőt? Szerezd meg a vitorlás kishajó és a motorcsónak jogosítványt egyszerre kedvezőbb áron, és használd azt a járművet, amely az aktuális hangulatodnak, lehetőségeidnek jobban megfelel. Kalandra fel!