Hány évente van olimpia?

hány évente van olimpia

Minden sportoló álma, hogy egyszer kijuthasson az olimpiára és ott méltó módon képviselhesse hazáját. Az olimpia a legjobban várt, a legtöbb sportolót és szurkolót megmozgató, a legértékesebb címeket felvonultató sportesemény az egész világon. A legtöbb sportoló számára egy olimpiai aranyérem sokkal többet ér, mint egy világbajnoki aranyérem. Ez amiatt is van, mert olimpiát ritkábban rendeznek mint világbajnokságokat, így kevesebb esély van olimpiai érmet szerezni. De hány évente van olimpia?

Hány évente van olimpia?

Olimpiát négyévente rendeznek, de 1994 óta kétévente láthatunk olimpiát. Hogy lehet ez?

Úgy, hogy 1994-től a nyári és a téli olimpai játékokat nem ugyanabban az évben rendezik. A nyári játékok az olimpiád első, a téli játékok pedig az olimpiád harmadik évében vannak. Az olimpiád a két olimpia között eltelt időszakot, négy évet jelenti.

Természetesen arra a kérdésre, hogy hány évente rendezik meg a nyári olimpia játékokat, a válasz az hogy négyévente, ahogy két téli olimpia között is 4 év telik el.

Miért négyévente rendezik az olimpiát?

Ennek leginkább a hagyomány az oka, ugyanis az első olimpiai játékokat i. e. 776-ban rendezték meg, és ezt követően általában négyévente rendezték meg újra.

Ekkor voltak kivételek

Az olimpia történetében előfordult, hogy elmaradt olimpia, ilyenkor nem tudták négyévente megrendezni őket

Elmaradt nyári olimpiai játékok

  • 1916. évi nyári olimpiai játékok, kijelölt helyszíne Berlin volt, az első világháború miatt maradt el.
  • 1940. évi nyári olimpiai játékok, kijelölt helyszíne Helsinki volt, a második világháború miatt maradt el.
  • 1944. évi nyári olimpiai játékok, kijelölt helyszíne London volt, a második világháború miatt maradt el.

Elmaradt téli olimpiai játékok

  • 1940. évi téli olimpiai játékok, kijelölt helyszíne Garmisch-Partenkirchen volt, a második világháború miatt maradt el.
  • 1944. évi téli olimpiai játékok, kijelölt helyszíne Cortina d’Ampezzo volt, a második világháború miatt maradt el.

2020-ban pedig a nyári olimpiát el kellett halasztani a koronavírus járvány miatt 2021-re, így 2016 után csak öt év elteltével lesz újra nyári olimpia.