3 nyelvtanulási módszer, amit muszáj kipróbálnod

nyelvtanulási módszerek

A nyelvtanulás sok felnőtt és gyermek számára még ma is stresszes elfoglaltság. A legtöbben indokolatlanul rettegnek attól, hogy idegen nyelven szólaljanak meg. Ráadásul úgy érzik, nincs olyan nyelvtanulási módszer, mely nekik megfelelő.

Vannak azonban olyan különleges nyelvtanulási módszerek is, melyekkel nagyobb sikerélményt érhetünk el, mint a hagyományos nyelvórákon. A következőkben 3 olyan módszert ismertetünk, melyet mindenkinek muszáj kipróbálni.

1.Online nyelvtanulási módszer

Az angol, német vagy más nyelvóra kapcsán gyakran kiderül, hogy a nyelvtanulót feszélyezi a tantermi légkör. Mi több, sokszor egy fárasztó nap után érkezik az órára, ezért keveset profitál a feladatokból. Az online oktatás viszont nemcsak kényelmes, de meglepő előnyökkel bír. Lássuk ezeket!

  • Online nyelvtanfolyamon akár a saját tempódban is haladhatsz.
  • A tananyagok, magyarázatok videón hangzanak el, ezért többször is megnézheted őket.
  • A nyelviskola rengeteg interaktív feladatot kínál. Ezeket újra és újra megoldhatod, míg tudásod tökéletes nem lesz.
  • Könnyen eligazodsz a tananyagok között, hiszen egységes felületen vannak. Nem kell fénymásolatokat gyűjteni.
  • A szóbeli gyakorló órákon online is nagyszerűen fejlesztheted beszédkészséged.
  • Otthonról tanulhatsz, így időt és energiát spórolsz.

Amennyiben érdekel ez a rendszer, nézz utána a német, spanyol vagy angol nyelvoktatás online lehetőségeinek, vagy esetleg más nyelveknek.

2. Nyelvtanulás applikációkkal

Nem szeretnél tanfolyamra járni? Időt és pénzt spórolnál? Az alapvető nyelvtant és szókincset kell gyakorolnod? Igényeidnek megfelel egy nyelvtanuló alkalmazás. Ezek között is vannak fizetősek, de jóval kevesebbe kerülnek, mint egy minőségi nyelvtanfolyam. Próbáld ki az alábbiakat!

  • Duolingo
  • Xeropan
  • Memrise
  • Busuu

Érdemes megismerkedni ezekkel az applikációkkal, hiszen mindenkinek más stílus jön be. Egy bizonyos szint után pedig mindenképp gyakoroljuk éles helyzetben vagy tanárral is a nyelvet!

3. Tanulj nyelvet anyanyelvi beszélőkkel!

Ha úgy szeretnéd fejleszteni tudásod, hogy közben társasági életet élsz, akkor keress anyanyelvi beszélgetőpartnert! Nem mindenkinek adatik meg, hogy egy időt külföldön töltsön. Magyarországon is sok külföldit találunk viszont, akik szeretnének magyarul tanulni, így akár kölcsönösen segíthetjük egymás nyelvtanulását. Vannak anyanyelvi klubok is, melyekbe belépve személyesen vagy online is beszélgethetünk. Hatalmas sikerélményt biztosít, mikor látod, hogy a beszélgetőpartner érti, ami mondasz, s halad a beszélgetés.

Ha viszont megteheted, utazz el a célnyelvi országba legalább néhány hétre! Vállalhatsz munkát vagy lehetsz önkéntes, így biztosan aktívan gyakorlod majd a nyelvet.

Összegezve: Amennyiben eleged van a hagyományos nyelvtanulási formákból, próbálj ki valami újat! Online tanfolyamon, applikációkkal vagy anyanyelvi beszélőkkel teljesen új élmény lesz a nyelvtanulás. A legnagyobb sikert pedig a 3 módszer kombinációja hozza.